İnternet sitenize domain kaydı yapmak istiyorsanız öncelikle bir domain kayıt kuruluşundan domain satın almanız gerekmektedir. Domain kaydı yapmadığınız takdirde internet sitenize maalesef erişim sağlanamayacaktır. Kayıt aşaması gayet kolay olup dileyen herkes basit bir şekilde domain kaydı yapabilmektedir.
Domain Kaydı Yapmadan Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekli?
Öncelikle bilmeniz gereken en önemli husus kaydetmek istediğiniz domainin daha önce bir başkası tarafından kaydedilmemiş olmasıdır. Domain kaydı yaparken park halinde bir domaini veya halen aktifliği sürdürülen bir domaini kaydetmeye çalışırsanız farklı bir domain seçmeniz için domain kuruluşu tarafından uyarılabilirsiniz.
Kaydedeceğiniz domainin güvenilir bir kuruluş tarafından sağlanması çok önemlidir. Aklınızda önemli bir proje var ve bu projeyi internet sitenize dökmek istiyorsunuz. Satın aldığınız domainin sağlayıcı kuruluşu sürekli bakıma girmesi, domaine bağlanmakta sürekli kesinti oluşması, domain ile ilgili bir sorununuz olduğunda sağlayıcı şirketin teknik destek ekibine ulaşamamanız/geç cevap verilmesi gibi nedenler projenizin kalitesi için kötü yönde sonuç gösterir. Diğer bir husus ise domain satın alımında faturada gözükmeyen ücretler ödeyerek dolandırılma konusudur. Bu gibi durumlar yaşamamak için domain kaydı yaptıracağınız kuruluşun daha önce ki müşterilerinin yorumlarını okumak gereklidir.
Kuruluşun sunucu kalitesi, teknik destek kalitesi, fiyat politikası gibi konuları sorgulayıp kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Kayıt yaptıracağınız internet kuruluşunun hizmet şartlarını okumanız çok önemlidir. Bazı şirketler vardır ki kayıt yaptırdığınızdan sonra ki 1-2 ay için düşük ücret sunar fakat sonra ki aylar için yüksek ücret talep eder. Domain kaydı yaptırmak önemlidir fakat firmanın domain sona erme politikası ve hatırlatma duyuruları da kayıt yaptırmak kadar önemlidir. Aylık/Yıllık gibi ödeme seçenekleri sunan firmalar vardır. Kayıt yaptığımız domainin son ödeme tarihinden önce müşteriye son ödeme tarihinin yaklaştığını hatırlatması gerekir.
Müşteri ödeme tarihini unutur ve firma da hatırlatmaz ise satın alınan domain müşterinin haberi olmadan kapanabilir. Domain kayıt aşamasındaki bir diğer önemli konu da firmanın domain eklentileri sağlamasıdır. Özel isim sunucusu (Nameserver), isim sunucusu yönlendirme, anında aktivasyon, park sayfası, dnz zone yönetimi, alan adı kilidi, e-posta yönlendirme, domain kullanıcısı oluşturabilme, domain whois gizleme gibi eklentiler alan adınızın kalitesini arttırabilecek özelliklerdir.
Domain Kaydı Nasıl Yapılır?
Domain kaydı yaparken önce satın alacağınız firmayı belirlemiş olmanız gerekmektedir. Sonrasında firmanın internet sitesinde yer alan Alan Adı/Domain sorgula hizmetinden satın alacağınız domainin uygunluğunu kontrol etmeniz istenir. Domain uygun ise domaininizin yanında yer alacak domain uzantısını seçmeniz gerekir.
“.com, .net, .org, .tr vb.” uzantılar bunlardan birkaçıdır. Domain ve domain uzantısının uygunluğu da kontrol edildikten sonra kişisel bilgileriniz, ikametgah adresiniz gibi bilgiler firma tarafından istenebilir. Daha sonrasında ise domaini satın alabilmek için firmanın size sağlamış olduğu ödeme yöntemlerinden birini seçmeniz gerekir. Ödeme yönteminizi girip domain ücretini de ödedikten sonra firmanın hizmet aktifleştirme süresine göre hizmetiniz aktif hale gelecektir.