Sanayi sicil numarası, 6948 sayılı sanayi ve sicil Kanununa uygun olan sanayi işletmelerine alınma zorunluluğu getirilmiş bir belgedir. Bilim Sanayi Ve Teknoloji bakanlığı tarafından, alınması gerekli hale getirilen Sanayi Sicil Numarası alınmaması halinde, 6948 sayılı sanayi ve sicil Kanununa göre, işletmelere para cezası uygulanması koşulu vardır.
Sanayi Sicil Numarası, sanayi işletmeleri için tamir yapan tüm işletmeler başta olmak üzere, elektrik ve enerji üreten santraller, her tür büyük inşaatlar işletmenin üretim tarihi temel alınarak, kapasite raporu çıktıktan sonra, iki ay süre verilerek, alınması kesinlikle gerekli olan bir belgedir.
Sanayi Sicil Numarası İçin Gerekli Bilgiler
Firmalar her senenin ilk dört ayı içerisinde senelik işletme cetvellerini bildirmelidirler.
Belgenin alındığı tarihi takiben de, ilk iki sene içerisinde, Sanayi Sicil belgesinin vizesini yaptırmaları önem taşımaktadır
Oldukça önemli bir nokta da, adres değişikliği olursa, sanayi sicil belgesi de değiştirilir.
Sanayi Sicil Numarasını öğrenmek için ise, nerede hangi bölge ve şehirde yaşıyor isek bölgenin Bilim Sanayi ve Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ile bizzat başvurulmalıdır.
Sanayi Sicil Numarasını öğrenmek için bir diğer seçenek ise, e-devlet üzerinden sorgulamaktır. Bunun için de E-devlete giriş yaparak, vatandaşlara sunulan hizmetlerden biri olan, Sanayi Sicil Bilgi Sistemine girerek, bu konuya ilişkili her tür bilgiye ve tabii ki de Sanayi Sicil Numarasına ulaşabilirler.
Sanayi sicil belgesini ve tabii ki numarasını alabilmek için, Bir dilekçe hazırlanarak ve buna ek olarak, gerekli tüm belgeler bunlar Sanayi Sicil Beyannamesi ve Yıllık İşletme Cetvelinin elektronik çıktısı hazırlanarak bunlarla birlikte ile üretim yerinin bulunduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne iletilir.
Ticaret Sicil Gazetelerinin A4 ebadına küçültülmüş okunaklı fotokopileri Not: Bu gazeteler şunlardır:
- Kuruluş gazetesi, Bütün adres değişikliklerine ilişkin gazeteler ki var ise gereklidir.
- Yine var ise, unvan değişikliğini belirten gazeteler
- İmza örnekleri ya da beyannamelerinin fotokopileri
- SSK’lı çalışan sayısı ve başvuru yapılan aya ait SSK tahakkuk ve de bildirgesi
- Başvuru yapılan andaki elektrik sayacı üzerinde bulunan KW toplamı
- İlgili yıla ait brüt satış tutarı ve Onaylı Kapasite Raporu sanayi sicil için gereken evraklar.
Sanayi Sicil Belgesi İçin Kapasite Raporu Şart mı?
Bu sorunun cevabı kesinlikle şarttır. Kapasite raporu olmayan işletmeler, kapasite raporu alamazlar. Kapasite raporu nedir sorusunun cevabı ise, kapasite raporunun düzenlemesini, işletmenin bağlı olduğu oda gerçekleştirip yapar.
Deniz Ticaret Odalar Ticaret Borsaları Birliği, (TOBB) tarafından Firmaların senelik iş gücü, iş gücüne bağlı makine, araç, gereç ve donatıları, miktarları. Senelik üretimde kullanılan tüm malzeme çeşitleri, çalışan sayısı. Tüm bunlar kapasite raporu için çok önem taşıtan, değerli bilgilerdir.
Denetimler sonucunda, yanlış beyanda bulunanlara para cezası uygulanmaktadır.
Firmanın adına düzenlenen, Sanayi sicil belgesi, şayet görevli personele ibraz edilmemişse, etmeyenlere idari para cezası uygulamasına gidilir.
Sanayi sicil bilgi sisteminden de Sanayi Sicil Numarasını öğrenebilirsiniz
Diğer bir alternatif ise, 09.00-17.00 saatleri arasında 444 61 00 ı arayıp sorularınıza cevap bulmaktan geçiyor.