Yazılı tarihin başlarında insanlar tarım devrimine geçtiği vaki ihtiyaç alışverişlerini karşılamak adına değiş-tokuş yöntemi kullanıyordu. Bu yöntemden belli bir zaman sonra Antik Anadolu da varlığını sürdüren Lidya medeniyeti “Para “adında yeni bir birim keşfettiler. Bu icat sayesinde insanlar değiş-tokuş yöntemini bırakarak ihtiyaçlarını bu birim ile karşılaşmışlardır. Özellikle insanların yerleşik hayata geçmesi ile de biriken tohumların, paranın bir yerlerde saklama amacı ile bankalar kurulmuştur.
Paranın ve bankanın kuruluş gününden günümüzdeki güne kadar insan medeniyeti bir hayli gelişmiştir. Medeniyet içinde yaşayan insanların yaşamını düzenleyebilmek adına bir çalışma sistemi oluşturulmuştur. Bu sistemin yaratıcıları insan popülasyonun %1 içinde yaşayan zenginler tarafından oluşturulmuştur.
Çalışma sisteminin içinde olan kişiler için çalışma hayatı bir hayli zorludur ve insanın çalışma hayatına katılmasının asıl amacı da yaşamını sürdürme çabasıdır. Ayrıca sistemin yaratıcıları sistemi çalışanların yaşamını sürdürecek kadar ücret kuralını koymuşlardır. Bu sisteme iş dünyasında çalışanların gözünden bakarsak az ücret aldıklarını farkına varamayabilirler ve kişinin aldığı maaş hangi konumda olduğu ve iş hayatındaki tecrübesi kadar artış göstermektedir. Şunu bir yere yazmamız gerekiyor; ortalama bir insanın hayatı çalışma hayatında ömrü 20 yıldır ve insanların yaşaması gereken bir hayat var.
İş dünyasında atılan insanlar ve çalışan insanların arasında bir fark vardır, o önemli fark zengin olma çabası ve dünyaya bir şeyler katma çabasıdır. Herkesin arasında bu fark olmasına rağmen yolun sonunda herkes aynı kapıya çıkıyor ve belli bir zenginliğe kavuşuyor. Ancak zengin olma yolunda para miktarını artırabilecek bazı kurallar vardır. Bu kurallar listesi bazı insanlar eziyet oluyor bazıları içinde genel yaşama biçimi oluyor.
- Tasarruf Et ve Yatırım Yap
Herkesin eline yaptığı iş kadar ücret geçiyor ya da fikirleri ile harika paralar kazanabiliyor lakin iş dünyasının acımasızlığı kadar başka kötülük yoktur, işlerin sürdürebilir olması için sisteme sürekli tecrübesiz insan girmesi gerekmektedir ve iş hayatında herkesin para kazanma süresi sınırlıdır. Bu sonuç üzerine elde edilen maaş üzerinden tasarruf edilmesi gerekiyor, belli bir süre zarfında tasarruf sayesinde elde nakit para bir köşede ya da bankada tutulmamalıdır ve bir yerlere yatırım yapılması zorunludur. Çünkü dünyada başlı başına bir enflasyon var ve insanların yıllar boyunca biriktirdiği para bir hiç olabiliyor.
- Harcama Limiti Belirle ve Aşma
Herkesin yıllık olarak veya aylık olarak çalıştıkları yerden aldıkları bir maaş vardır. Son yıllarda insanlarda aşırı tüketim alışkanlığı ortaya çıktı. Hayatlarında ihtiyacı olmadığı aletleri alması, gördüğü reklam üzerine o restoran, kafe gibi oluşumlarda sürekli olarak zaman geçirmesi gibi gereksiz sonuçlar çıkarabiliyor. Evet sosyal bir hayata sahip olmak kötü bir algı oluşabiliyor fakat sosyal hayat ile paranın ilişkisini iyi ayarlamak gerekiyor. Dengeyi ayarlamak üzerine kişisel bir günlük harcama limiti belirlemekte fayda olur.
- Günlük Rutinler Yarat
Günlük rutinler yaratmak ve bir yaşam tarzı haline getirmek insanın disiplinli olmasına sağlar. Disiplin insana iki şey katar; sürdürülebilirlik ve analitik zekayı gelişmesine sağlar. Ayrıca yarar sağlayacak bir proje ya da kişisel hobilerden en ince detayına kadar inceleme, zaman tasarrufuna ve kısa yollar oluşturması yardımcı olur.
- Uygun İnsanlar ile Tanış
İnsanın karakteri, zekası, alışkanlıkları gibi temel yetenekleri yaşadığı çevresinden gözlem yolu ile öğrenmektedir. Bir söz vardır “Bana insanın memleketi söyle sana nasıl birisi olduğu söyleyeyim.” Bu söylem genel olarak öngörü şeklindedir fakat insanı bilinçaltı tarafından yönetiliyor, bu bilinçaltı denilen şey bir karadelik gibi gördüğü her şeyi emiyor. Sonucunda bilinçaltında yatan her şey insanın kaderini belirleme olasılığı var. Tavsiye olarak sadece bilinçaltınızı temiz tutmak ve zengin olma yolunda ilerlemek üzerine insanın insana faydalı bilgiler sağlaması gerekiyor. Özellikle bir insanın ondan daha zeki insanlarla iletişim kurmasında fayda var. Her şey insanın gelişmesi için.
- Her İşi Kendin Öğren
Bu konu zenginliğe ulaşmak için en temel kurallardan bir tanesidir. Bir işi, projeyi en ince detayına kadar bilmek, tasarlamak ve inşa etmek gereklidir. Bunu yapmak üzerine genel olarak işi kendi başına öğrenmek, planlamak ve ertelemeden uygulamak gerekiyor. Eskiden yaşamış insanlara bugünlere getirdiği bir laf var;” bir işi yapmak istiyorsan kendin yap.”