Freelancer yani ‘Serbest Çalışan’ olarak çevirebileceğimiz bu meslek türü internetten para kazanan ve işini bireysel olarak yürütenler için oldukça önemlidir. Birçok kişinin günümüzde artık belli disiplin anlayışına sahip kurum ve kuruluşlarda çalışmak yerine özgürce çalışmayı tercih ettiğini görebilirsiniz. Özellikle pandemi döneminde freelancer sayısının artması bu iş kolunun ne derece önem kazandığını gözler önüne sermektedir.
Freelancer iş bulma yolları birçok kişinin ilgisini çekmekte ve internetten para kazanmak isteyenler için her geçen gün daha fazla önemli hale gelmektedir. Boş zamanlarını değerlendirmek veya tamamen freelancer olarak çalışmak isteyenler için öncelikle piyasa araştırması yapılması gerekiyor. Yöneleceğiniz alan yeteneklerinizle doğru orantılı değilse freelancer iş bulma yolları aşamasında başarılı olsanız da sonraki aşamalarda aynı durum söz konusu olmayacaktır.
İnsanlar Neden Freelancer Olmak İstiyor?
Esasında bunun altında yatan birçok neden var. Birçok kişi özgürce yaşamak ister ve iş hayatı da bu özgürlüğün bir parçasıdır. İnsan sevmediği işte çalıştığında hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok daha fazla yorulmaktadır. Ancak sevilen bir işin freelance olarak yürütülmesi kişinin sevdiği işi özgürce yapabilmesine ve tam potansiyeliyle çalışabilmesine olanak tanır.
Öncelikle hangi alanda yetenekliyseniz o alana yönelerek en iyi olmayı denemeniz gerekiyor. Uzaktan çalışarak para kazanma yönteminde alanında en iyi olmak size çok fazla iş teklifinin gelmesine ve yaptığınız işlerden çok daha yüksek ücretler almanıza zemin hazırlayacaktır.
Freelance olmak isteyen kişiler öncelikle internet üzerinden iş ilanlarına bakabilir veya freelancer çalışanların yer aldığı platformlara üye olarak proje tamamlayabilirler. İki tür serbest zamanlı çalışma yolu vardır; proje bazlı çalışma, sürekli çalışma. Proje bazlı çalışma yönteminde anlayacağınız üzere bir projeye teklif verir ve o işi tamamlayarak iş sonunda para kazanırsınız. Proje bittikten sonra sürekli olarak aynı kişiyle çalışarak veya yine farklı bir proje yaparak para kazanmanız mümkün değildir çünkü bu tek seferlik bir iştir. Sürekli çalışmada ise yetenekleriniz eğer bir proje veya iş sahibinin dikkatini çektiyse düzenli olarak çalışabilirsiniz. Bunun için işverenle anlaşmanız ve her hafta mı yoksa her gün mü çalışacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Bir Youtube kanalı için metin yazarlığı işi için anlaştıysanız bunun detaylarını işverenle belirleyebilirsiniz.
Freelancer İş Bulma Yolları Nelerdir?
Freelance çalışmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nasıl iş yapacaklarıdır. Freelance iş ilanlarının yer aldığı, işverenlerin ve freelancer’ların bir araya geldiği platformlara üye olarak iş alabileceğiniz gibi, bireysel olarak da iş yapabilirsiniz. Eğer bu işe yeni giriş yapıyorsanız ve internet dünyasında henüz popüler değilseniz freelance sistemlerinde üye olmanız daha kolay iş bulmanıza yardımcı olacaktır. İlerleyen zamanlarda kendinizi ispat ettikten sonra direkt olarak müşteriler zaten size ulaşacaktır. En azından o zamana kadar freelance sistemleriyle iş alarak hem tecrübe hem de müşteri kazanabilirsiniz.
Freelancer iş bulma yolları içerisindeki en önemli kriter birden fazla platforma üye olarak iş alım imkanının arttırılmasıdır. Eğer yabancı diliniz varsa yabancı platformları tercih etmeniz aynı işten çok daha fazla para kazanmanıza neden olacaktır. Türkiye’de yer alan freelance iş platformlarında tamamlayacağınız bir işle, yabancı freelance iş platformunda yapacağınız projeden kazanacağınız para döviz kurunun çok yüksek olmasından dolayı aynı olmayacaktır. Bu nedenle eğer yabancı diliniz varsa yabancı platformlara üye olarak projelere teklif sunmanız faydanıza olacaktır.
Freelance İş Platformları
Ülkemizde freelance iş sistemlerinin en bilinenleri arasında Bionluk, Armut ve Sadeceon gibi siteler gelmektedir. Bu sitelere üye olan işverenler istedikleri iş için ilan oluşturmakta ve freelancer’lara proje teslim edebilmektedir. Projeye teklifler gelmekte ve kimin verdiği teklif onaylanırsa iş o kişiye teslim edilmektedir. Bu nedenle teklif verirken işin süresini, nasıl yapacağınızı ve ne yapacağınızı detaylı olarak anlatmanız faydanıza olacaktır.
Yerli freelance platformların dışında ise; Freelancer, UpWork, PeoplePerHour, Fiverr ve Guru gibi platformlar yer almaktadır. Eğer İngilizce orta ve üst seviye düzeyde biliyorsanız bu platformlara üye olarak kazanç türünüzü dövize çevirebilirsiniz. Ülkemizde 300 kelimelik bir içerik için 5-6 ₺ kazanabilirsiniz, yurt dışında da bu 5-6 $ olabilir. Ancak yurt dışında kazandığınız 6 $ burada 88 ₺ (şu andaki bu yazının yazıldığı döviz kuruyla) yapmaktadır. Yani eğer yabancı diliniz varsa freelancer olarak çalışacağınız bir yabancı platformdan çok fazla gelir elde edebilmeniz mümkündür.
Freelancer iş bulma yolları içerisinde kendi stratejinizi de oluşturabilir ve website yada bloglarla kendiniz iletişime geçebilir, onlar için içerik üretebileceğinizi belirtebilirsiniz. Bir sayfaya tasarım yapabilir veya herhangi bir yazı için seslendirme hizmeti sunabilirsiniz.