Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması ve yaş sınırının bulunmaması ile beraber sosyal medyalara erişimde oldukça kolay düzeydedir.
Sosyal medya kullanımı ile beraber oluşan suçlar da ne yazık ki sanal hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır.
İntihara Yönlendirme
Bir kişiyi sosyal medya üzerinden intihara yönlendirme, teşvik etme, azmettirme veya tehdit vb. yollarla zorunlu kılma durumunda, sosyal medyalarda bulunan sesli, yazılı veya görüntülü paylaşımlar suç kabul edilmektedir. Kişinin bunu doğrudan bir kişiye mesaj yoluyla yönlendirmesinin yanı sıra direkt olarak o kişiyi hedef alan bir paylaşım yapması da aynı şekilde suçu işlemiş olduğu şeklinde kabul edilir. Suçu tespit edilen kişi intihar gerçekleşmesi durumunda kasten öldürme suçundan sorumlu tutularak hapis cezası alırken, intihar gerçekleşmese dahi teşvik etmesi sebebi ile yine hapis cezası alabilmektedir.
Çocukların Cinsel İstismarı
Gerçek hayatta olduğu gibi sosyal medyada da ne yazık ki çocuk cinsel istismarıyla karşılaşılabilmektedir. Bu durum da yine suçun tespit edilmesi halinde çocuğun yaşı ve istismar düzeyine bağlı olarak verilecek olan ceza süresi değişmektedir.
Cinsel Taciz
Çocuklardan ayrı olarak yetişkinlere yönelik gerçekleştirilen cinsel istismarı da unutmamak lazım. Yine aynı şekilde sosyal medya aracılığı ile sözlü, yazılı veya video şeklinde bir kişiye karşı cinsel tacizde bulunulması durumunda mağdur suçluyu savcılığa şikayet edebilmektedir. Ne yazık ki cinsel taciz suçu sosyal medya suçları arasında en yaygın olanıdır.
Tehdit
Bir kişiyi sosyal medya üzerinden tehdit etme suçunun cezası da kişinin veya yakınlarının vücuduna yönelik olan bir tehdit ve kişinin mal varlığına yönelik tehdit olmak üzere iki ayrı başlık halinde incelenir.
Şantaj
Bir kişinin kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla sosyal medya üzerinden başka bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar vermek tehdidinde bulunarak yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız kazanç sağlamaya zorlayan kişi sosyal medyada şantaj suçu işlemiş demektir.
Hakaret
Bir kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide etmek amacıyla paylaşılan yazılı, sözlü veya video içerikli paylaşımlardır.
Tüm bunlar dışında, kişinin huzurunu bozmak amacı ile sürekli sosyal medya üzerinden iletişim kurmaya çalışma, haberleşmenin ve özel hayatın gizlilik ihlali, kişisel verilerin kaydı, dolandırıcılık, suç işlemeye tahrik, suç ve suçluyu övme de sosyal medya suçları arasında yer almaktadır.
Sosyal Medya Şikayeti Nasıl Yapılır?
Yukarıda özetlemeye çalıştığımız suçlardan herhangi biriyle karşılaşmanız durumunda Cimer aracılığı ile şikayette bulunabilirsiniz.
Sosyal medyada bu tarz suçların bulunduğu yazılı sözlü veya video içerikli paylaşımları, paylaşan kişinin paylaşımı kaldırma ihtimaline karşı yedeklemek önemlidir. Yedekleme yaparken paylaşan kişinin bilgilerinin ve paylaşım tarihinin görüntülenebilir olduğundan emin olmak gereklidir. Örneğin tarafınıza yönlendirilen bir yazılı tehdit mesajı olması durumunda kişinin bilgilerinin, mesaj tarihinin ve mesaj içeriğinin bulunduğu bir ekran görüntüsü almanız şikayet esnasında suçu ispatlamanız amacıyla size yardımcı olacaktır.